Uspješno završeni 14 miliona vrijedni radovi na revitalizaciji seoske mreže

Crnogorski elektrodistributivni sistem uspješno je priveo kraju prvu godinu projekata revitalizacije srednjenaponske i niskonaponske mreže. Aktivnosti se sprovode kroz dva paralelna projekta, čija je prva godina vrijedna oko 14 milona eura. Projekti su usmjereni na rekonstrukciju mreže na seoskom području, kako bi našim korisnicima izvan urbanih cjelina obezbijedili kvalitetniju, sigurniju i stabilniju isporuku električne energije. Ukupan iznos koji CEDIS planira da izdvoji za revitalizaciju seoske mreže projektovan je na oko 50 miliona eura.

– Projekti revitalizacije mreže su trenutno najznačajnije investicione aktivnosti CEDIS-a, a efekat izvedenih radova samo u okviru prve godine podrazumijeva kvalitetnije napajanje za preko 10 hiljada korisnika u brojnim selima širom Crne Gore. Sproveli smo zamjenu svih dotrajalih elemenata mreže na prioritetnim dalekovodima i ugradili novu, visokokvaltitetnu opremu. Dakle, u okviru prve godine rekonstruisano je oko 420 km mreže na ruralnom području, sa terenskom konfiguracijom izuzezno zahtjevnom za ekipe. Zamijenjeno je preko 4.000 stubova i rekonstruisano preko 210 stubnih trafostanica istakao je Ivan Brajović, šef Centra za održavanje 10 i 0,4kV mreže.


Ivan Brajović

U okviru prve godine prioritetno je tretirano sedam 10 kV dalekovoda („Grahovo“ u Nikšiću, „Bijela“ u Šavniku, „Gubavač“ i „Tomaševo“u Bijelom Polju, „Dolac“ u Beranama, „Slap Zete“ u Danilovgradu i „Krute“ u Ulcinju) čija je revitalizacija koštala oko 12.4 miliona eura. Istovremeno je realizovana i 1.9 miliona eura vrijedna rekonstrukcija dodatnih pet 10 kV dalekovoda („Vrela“ na Cetinju, „Mavrijan“ u Ulcinju, „Krivošije“ u Kotoru, „Hoti“ u Tuzima i „Podgorica iz Dg“ u Danilovgradu).

– Završne radove na prvoj godini pratio je početak realizacije podjednako ambiciozne, druge godine okvirnog sporazuma. Obuhvat i dinamiku radova najbolje ilustruje paralelna aktivnost na preko deset zahtjevnih lokacija širom Crne Gore, i to bez značajnijih odstupanja u rokovima u okolnistima COVID – 19 krize. Plan druge godine koji je, kako sam istakao, u procesu realizacije, predviđa revitalizaciju jedanaest 10 kV dalekovoda, odnosno oko 370 km mreže, na kojoj će biti zamijenjeno oko 4.200 stubova” dodao je Brajović.

Struktura projekata i targetiranje određenih djelova mreže prevashodno je sprovedeno na osnovu detaljne analize frekvencije prekida i pouzdanisti napajanja, shodno čemu je drugom godinom prioritetno obuhvaćeno sedam 10 kV dalekovoda ( “Velimlje” u Nikšiću, “Virpazar” i “Ostros” u Baru, “Lijeva Rijeka” u Podgorici, “Biševo” u Rožajama, “Boljanići” u Pljevljima i “Gornja Morača” u Kolašinu). U toku su i određene aktivnosti na podgoričkom 10 kV dalekovodu “Mrke – Petrovići”, kao i na dijelu dalekovoda “Hoti” u Tuzima, dalekovodima “Lipovik” na Cetinju i “Konjuhe” u Andrijevici. Za revitalizaciju infrastrukture obuhvaćene II godinom, CEDIS je izdvojio oko 12 miliona eura.

Podsjećamo da radove izvodi Konzorcijum kojeg čine crnogorske komapanije “Mezon” d.o.o. Danilovgrad, “Electro Team” d.o.o. Budva i “Ramel” d.o.o. Nikšić, sa kojima je u decembru 2018. godine potpisan okvirni sporazum za potrebe Projekta revitalizacije srednjenaponske (SN) i niskonaponske (NN) elektroenergetske mreže.

© 2017 CEDIS All Rights Reserved. Created with love by bildstudio