Završeno drugo Državno takmičenje “Energija u žici” – najbolji Podgoričani!

Prvo mjesto na Državnom takmičenju učenika crnogorskih srednjih škola iz oblasti elektrotehnike „ENERGIJA U ŽICI“ i novčanu nagradu u iznosu od 750 eura, osvojio je tim iz Srednje elektrotehničke škole „Vaso Aligrudić“ iz Podgorice.

Znanje i vještine odmjeravali su tročlani timovi iz šest obrazovno-vaspitnih ustanova koje u svom profilu imaju zanimanja iz oblasti elektrotehnike (Srednja stručna škola iz Berana, Srednja elektrotehnička škola „Vaso Aligrudić“ iz Podgorice, Srednja mješovita škola „Mladost“ iz Tivta, Srednja stručna škola iz Nikšića, Srednja elektro-ekonomska škola iz Bijelog Polja i Srednja stručna škola – Pljevlja).

– Naši profesori su nam maksimalno povećeni, tako da kad se predano radi mora doći i rezultat. Pripremali smo se, naročito poslednjih 20 dana u saradnji sa našim profesorom Vladimirom Kitaljevićem. Ovo je za nas idealna prilika za sticanje novih poznanstava i novih radnih iskustava  – istakao je Matija Bulatović  iz prvoplasiranog tima.

Srednja elektrotehnička škola „Vaso Aligrudić“ iz Podgorice

Drugo mjesto i novčana nagrada u iznosu od 600 eura pripala je ekipi Srednje stručne škole iz Berana, dok je treće mjesto i 450 eura osvojio tim iz Srednje stručne škole iz Nikšića. Nagrada za najboljeg pojedinca, u iznosu od 250 eura pripala je Matiji Bulatoviću, dok je nagradu za najbolju školu i lap top dobila Srednja elektrotehnička škola „Vaso Aligrudić“ iz Podgorice. Obezbijeđene su i nagrade, u iznosu od 250 eura, za mentore pobjedničkih ekipa.

– Ova takmičenja nama dosta znače da vidimo koji su nam dometi, kao i da se upoznamo sa našim vršnjacima iz drugih gradova – kazao je Ilija Dobrašinović, učenik Srednje stručne škole iz Berana.

Srednja stručna škola iz Berana

Mentor drugoplasirane ekipe iz Berana, Nehrudin Šahman, istakao je da nije važan plasman već učešće i druženje, i dodao da je ovogodišnje takmičenje na još višem nivou u odnosu na prethodno, što mu je drago, naročito zbog djece i srednjeg stručnog obrazovanja.

Teorijski dio takmičenja obuhvatao je provjeru znanja iz elektrostatike, vremenski stalnih električnih struja, električnih kola naizmjenične struje i ostalih relevantnih oblasti. Dio takmičenja rezervisan za praktičnu primjenu znanja odnosio se na oblast električnih instalacija i osvjetljenja, odnosno na izbor odgovarajućih elemenata radi izvođenja kvalietetnih električnih instalacija.

Srednja stručna škola iz Nikšića

Takmičarska znanja i vještine ocjenjivao je tročlani stručni žiri u sastavu: mr Vladan Durković sa Elektrotehničkog fakulteta u Podgorici, Slobodan Kovačević, šef Centra za lokalno upravljanje mrežom u CEDIS – u i Sandra Brkanović iz Centra za stručno obrazovanje.

Takmičenje „ENERGIJA U ŽICI“ organizuju Crnogorski elektrodistributivni sistem i Udruženje nastavnika elektrotehnike Crne Gore (UPECG). Događaj su podržali ministarstva prosvjete i ekonomije, Elektrotehnički fakultet i Centar za stručno obrazovanje.

– CEDIS je kompanija koja iznad svega cijeni znanje. “Energija u žici” od ove godine ima status državnog takmičenja, a veliko interesovanje među srednjoškolcima nam dodatno potvrđuje da smo na pravom putu. Organizovanjem takmičenja želimo da povežemo obrazovne institucije i zanimanja koja su CEDIS-u potrebna za obavljanje osnovne djelatnosti. Bilo bi nam drago da i neko od vas upravo izabere CEDIS za mjesto gdje će započeti i razvijati svoju karijeru – istakla je Marija Jovović, šefica Službe za korporativne komunikacije CEDIS-a.

Takmičenje je otvorio Miodrag Čanović predsjednik Odbora direktora CEDIS – a, koji je istakao da je “Energija u žici” odličan primjer produktivnog funkcionisanja privrede i obrazovnog sektora i dodao:

– Moramo biti odgovorni prema budućnosti i stvoriti joj šanse za prosperitetan razvoj koji ćete na svojim leđima nositi upravo vi. Vi ste budućnost i naše kompanije i daljeg razvoja distributivnog sistema. Iskoristite svaku šansu da se obučite i nadogradite svoje znanje koje je vaša neprocjenjiva vrijednost.

Miodrag Čanović

Iz Ministarstva prosvjete su istakli da je CEDIS pravi partner kojem je doista stalo do pozitivnih pomaka u obrazovanju.

– U našim srednjim stručnim školama, kao što smo mogli da se uvjerimo, danas uče vrijedni mladi ljudi sa kojima radi kvalitetan nastavni kadar. Najboljima čestitam na rezultatima, a čestitam i CEDIS-u na odličnoj organizaciji – naglasio je Veljko Tomić, generalni direktor Direktorata za opšte srednje, stručno i obrazovanje odraslih u Ministarstvu prosvjete.

Veljko Tomić

GALERIJA FOTOGRAFIJA

 

© 2017 CEDIS All Rights Reserved. Created with love by bildstudio